lördag 25 oktober 2008

Del 3 av 5

Första...andra...tredje. Vi har nu kommit fram till kategorin "tecknade/animerade".


Ok...1:a platsen är inte svår att lista ut vad som kommer hamna där, Simpsons fan som jag är...är det givet att Simpsons movie placerar sig i topp. Gränsen mellan ett 20min avsnitt och filmen som är 1tim 20 min är väl anpassad. Filmen kunde man lätt ha gjort om till ett original avsnitt även fast man hade fått kapa en hel del, och det är där min poäng kommer...man har inte tänjt ut filmen som ett gummiband, utan man håller en relativt jämn nivå i hela filmen.

http://www.imdb.com/title/tt0462538/

På 2:a platsen kommer min favoritfilm bland Pixars filmer, Rattatouille. Det är svårt med ord att beskriva vilken fröjd för ögat det är att se hela desertbordet dukas upp. För det första har dom lyckats sååå bra med att göra en råtta "gullig" om ni förstår mig rätt, för det andra är maten så verklighetstrogen att det vattnades i munnen på mig när jag såg den, och för det tredje...kombinera en gullig råtta som lagar mat med entusiasm...KLOCKRENT.

http://www.imdb.com/title/tt0382932/

På 3:dje platsen kommer Nightmare before christmas och Corpse bride. Båda i regi av Tim Burton och filmade i ett format som kallas Stopmotion. Det innebär att man agerar med "dockor eller figurer" som är av mindre modellen. Placerar dom på ett visst sätt, tar ett kort, flyttar dom några millimeter, tar ett nytt kort...och på detta sätt håller man på fram och tillbaka. Flytta, kort, flytta, kort, ja ni hajar, tills dess att man har tagit tillräckligt med kort. Detta är en lång och seg process men resultatet är så otroligt snyggt. Väldigt sevärda, inte minst för alla musiknummer.

http://www.imdb.com/title/tt0107688/
http://www.imdb.com/title/tt0121164/

Av någon anledning lägger jag som nummer 4 South Park - Bigger, longer & uncut. Det är en film jag kan se om och om igen just för att det är så vrickad och är sjukt kul. Särskilt den bisarra romansen mellan Satan och Saddam Hussein. Även denna film innehåller många låt nummer. Svordomarna ligger nog för många lite väl högt i antal men i själva verket lyfter dom upp filmen till en annan dimension, som när Cartman får ett chip installerat i hjärnan som ger honom elchocker när han försöker svära.

http://www.imdb.com/title/tt0158983/

På plats 5 kommer några andra Pixar filmer: Monster's inc, Finding Nemo, och WALL-E. Alla ord är överflödiga...Pixar är mästarna på animerade filmer. Enough said

http://www.imdb.com/title/tt0198781/
http://www.imdb.com/title/tt0266543/
http://www.imdb.com/title/tt0910970/

Inga kommentarer: