måndag 20 oktober 2008

Del 1 av 5

Tänkte lägga in första delen i några favoritfilmer som jag har.
Första delen täcker upp genren "kostymfilmer"...eller rättare sagt, filmer som behandlar eller antyder till tidsepoker innan 1900-talet började.

På plats nummer 1 kommer Pirates of the Caribbean filmerna. De är snyggt gjorda, bra manus, skickliga skådisar välgjorda specialeffekter och bra nivå på humorn. När jag såg första filmen på bio var det en av de bästa filmerna jag sett tyckte jag. Just hela pirattemat är ett sånt där häftigt barndomsminne. Att sedan Johhny Depp gör sin parodroll som Jack Sparrow gör inte saken sämre.

http://www.imdb.com/title/tt0325980/
http://www.imdb.com/title/tt0383574/
http://www.imdb.com/title/tt0449088/

På plats 2 och inte långt efter nummer 1 hamnar Lord of the Rings...egentligen är all kritik mot den överflödig för det är DEN mest fulländade trilogin som finns och kommer finnas. Det känns som att det blir svårt för framtida filmskapare att återge något liknade. Bara det att arbetet tog typ 6-7 år att fullfölja visar på den enorma noggranhet som genomfördes för att projektet skulle få den status den fick.

http://www.imdb.com/title/tt0120737/
http://www.imdb.com/title/tt0167261/
http://www.imdb.com/title/tt0167260/

På plats 3 hamnar en film som är magisk. Gangs of New York är Martin Scorses drömprojekt om 1800-talets New York. Det var i denna film jag upptäckte Daniel Day Lewis som är en fantastisk skådespelare, som även gör en fenomenal insats i There will be blood. Fotot och den undebara rekvisitan genom filmen avspeglar epoken på ett...vad ska man säga? magiskt sätt!

http://www.imdb.com/title/tt0217505/

På plats 4 placerar jag musikalfilmen Sweeny Todd - The Demon barber of Fleet Street. Det intressanta med filmen är det att Tim Burton inte tycker om musikaler, men har gillade storyn så mycket att han var "tvungen" att överföra den till duken. Filmen markerar det 6:e samarbetet med Depp och det är ingen tvekan om att dom har en bra kemi emellan sig. Den mörka tonen i fotot som används är en "ljus"punkt paradoxalt nog och musiknumren är bra genomförda trots att skådespelarna inte är några artister.

http://www.imdb.com/title/tt0408236/

Sista platsen, nummer 5, går till Van Helsing som är en riktig fantasifilm där man klämt in: varulvar, vampyrer, Dracula, Frankensteins monster, Dr Jekyll och Mr Hyde i samma film. Filmen har nog inte fått den uppmärkelse som den förtjänar för det är en snygg film där många pusselbitar stämmer pefekt, inte minst Alan Silvestris filmmusik.

http://www.imdb.com/title/tt0338526/

2 kommentarer:

Mia sa...

Att sedan Johhny Depp gör sin parodroll som Jack Sparrow gör inte saken bättre..... HMMM... gör inte saken sämre menar du väl?? :)

Adam sa...

Hehe..oops. Jo det menar jag =)