tisdag 21 oktober 2008

Del 2 av 5

Den andra delen i filmfavoritsföjetongen tar upp händelser och personer som existrar från verkligheten.

På plats nummer 1 lägger jag The Aviator som handlar om den exentriske miljonären Howard Hughes. Det var mannen som förverkligade sina drömmar gällande bland annat film och flygplan. I huvudrollen ses Leonardo DiCaprio som är strålande och Martin Scorse, som även gjort Gangs of New York, har ännu en gång visat sin skicklighet för filmkonst.

http://www.imdb.com/title/tt0338751/

Som nummer 2 hamnar Titanic från 1997. Själva kärleksstoryn som är porträtterad har väl inte så mycket med verkligheten att göra, utan mest själva händelsen som är "fachinerande". Hur hade världen sett ut om Titanic INTE gått på isberget utan kanske än idag tuffat på över Atlanten. När jag såg filmen första gången kände jag inte att det var så speciellt men när jag såg den för ett par månader sedan blev jag "berörd" av den, när jag tänkte på detta öde som alla människorna hamnade i...både döda och överlevande.

http://www.imdb.com/title/tt0120338/

Plats 3 innehas av München. Vad som hände efter morden på dom 11 israeliska idrottsmännen i OS 1972 kanske inte många känner till. Steven Spielberg har i denna film koncentrerat sig på att visa hela efterspelet av denna incident.

http://www.imdb.com/title/tt0408306/

På plats 4 lägger jag filmen Den stora flykten eller The Great Escape. I stort sett handlar filmen om ett stort gäng fångatagna officerare som blir placerade i ett fångläger. Där planerar dom att fly och hela processen igenom är fantastisk. Från att de börjar gräva tunnlar till att skapa pass och biljetter, sy kläder frakta bort jord från tunnlarna tills dess att de flyr är häftigt.

http://www.imdb.com/title/tt0057115/

Sista platsen över den kategori går till en dubbelfilm. Nämligen Fahrenheit 9/11 och World trade center. Båda filmerna handlar om samma terrordåd men med olika teman. F9/11 är en dokumentärfilm av Michael Moore som visar vad som hände America efter dagen och hur Bush tog kriget i Afghanistan och Irak till en helt ny nivå. WTC är en välskapad återskildring om 2 polisers kamp under rasmassorna. Poliserna i filmen finns i verkligheten och Oliver Stone har gjort deras berättelse rättvisa.

http://www.imdb.com/title/tt0361596/
http://www.imdb.com/title/tt0469641/

Inga kommentarer: