onsdag 23 juli 2008

IMDB

För er som gillar film är den amerikanska sidan "Internet Movie Data Base" det ultimata verktyget. Det är nu några år sedan jag upptäckte sidan och den är helt fantastisk.

På denna sidan kan man gå in och söka på varenda film och serie, få upp vilka skådisar som är med, datum, regissör, m.m.

Väl inne på varje skådis får man upp allt dom medverkat i, i kronologisk ordning. Helt galet.

Satt och lekte här idag för att kolla en del uppgifter och lite resultat och det är inte klokt vilka summor vi pratar om när jag letade upp kategorin: All-time worldwide box office, alltså filmerna som dragit in mest stålar världen över. Överst på listan hamnar "Titanic" från 1997.
Den har dragit in otroliga $ 1,835,300,000. Räknar man sedan om det till SEK skulle det motsvara: 10,915,446,750 nästan 11 miljarder. Där kan man snacka om kassasuccé.

Vidare på listan kommer "The Return of the King" som drog in $ 1,129,219,252
och plats nr 3: "Pirates of the Caribbean - Dead man's chest" $ 1,060,332,628.

Sedan har jag hittat en skådespelare som medverkat i sjukt många produktioner nämligen Christopher Lee. Han föddes 1922 och har på dessa 86 år hunnit vara med i 262 produktioner bl.a Saruman i "Sagan om ringen", Count Dooku i "Star Wars", Dr Wonka i "Kalle och chokladfabriken", Pastor Galswells i "Corpse Bride" och Francisco Scaramanga i "The Man with the Golden gun".

Förutom detta kan man gå in och ge varje film ett snittbetyg vad man själv tycker och länge har Gudfadern legat som nummer 1, men just nu verkar det som att uppföljaren till "Batman Begins": "The Dark knight" knipit hedersplatsen så det ska bli spännande att följa utvecklingen av detta.

Men som sagt sidan är utomordentligt bra som ett komplement om man söker efter något inom film och det finns även en hel del info om svensk filmer.....

1 kommentar:

Crille sa...

Och vill man söka på svenska filmer är ju filmdelta.se sveriges motsvarighet till IMDB, finns riktigt bra möjligheter att diskutera och få all möjlig kuriosa om man blir medlem! :)